Terug naar projecten
  • DEDUST 1 afzuigunit met arm voor lasdampen
  • Du-puy DEDUST 1 mobiele afzuigunit voor lokale lasdamp afzuiging
Dupuy referentie

Industriële afzuigunit voor lasdampen

Een klant die zich voornamelijk bezighoud met laswerkzaamheden was op zoek naar een afzuigunit om dampen die vrijkomen bij het lassen op de bron af te zuigen. Bij deze werkzaamheden komen namelijk veel dampen en stoffen vrij, welke gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de gebruiker en anderen in de omgeving. Door de dampen direct op de bron af te zuigen wordt verspreiding voorkomen.

Vrijkomende dampen bij laswerkzaamheden verspreiden zichzelf zeer snel in de omgeving. Omdat deze dampen schadelijk zijn voor een ieder die in deze ruimte aanwezig is, is het zaak om deze dampen direct op de bron weg te zuigen. Door gebruik te maken van een afzuigunit met afzuigarm kunnen dampen zeer snel en effectief weggezogen worden om verspreiding te voorkomen en personeel te beschermen.

De gevaren van lasdampen

Lasrook/lasdampen is een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Vooral wanneer de werkomgeving niet is gecontroleerd en er geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Lasrook is een gevarieerd mengsel van gassen en fijne stofdeeltjes. De precieze samenstelling hangt af van de methode en de producten die gelast worden.

Lasrookdeeltjes die geproduceerd worden zijn kleiner dan 1 micron, dat is een diameter van 0,001 mm. Na verloop van tijd worden die deeltjes echter groter en kunnen zij een grootte hebben van 1 tot 7 micron. De grotere lasrookdeeltjes vormen het grootste gevaar voor de gezondheid, omdat deze diep in de longen terecht kunnen komen en niet worden verwijderd door de trilhaartjes van de luchtwegen.

De deeltjes die in de lasrook zichtbaar zijn, zijn zwaardere en grotere deeltjes die snel neerslaan op oppervlakken in de omgeving. Wanneer lasrook niet wordt verwijderd kunnen die een aantal uur in de omgeving blijven hangen en schade veroorzaken bij iedereen die in deze omgeving aanwezig is.

Lasdampen in de omgeving verminderen

Om het aantal lasdampen in de omgeving te verminderen kunnen een aantal maatregelingen worden genomen:

  • Bronafzuiging met afzuigarm aan de wand, waarmee dampen naar buiten worden afgevoerd;
  • Bronafzuiging met afzuigarm op een mobiele machine, waarmee dampen gefilterd worden;
  • Directe afzuiging op de lashelm;
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de lasser;
  • Voldoende ventilatie in werkomgeving;
  • Push-pull ventilatiesysteem om de lucht in de werkomgeving te filteren.

DEDUST afzuigunit voor lasdampen

De DEDUST afzuigunits van Du-puy zijn zeer goed in te zetten om lasdampen op één of meerdere plekken af te zuigen, te filteren en gezogen lucht weer te recirculeren in de werkomgeving.

Het DEDUST 1 model is precies wat deze klant nodig heeft. Deze afzuigunit is voorzien van een zijkanaalventilator op krachtstroom, een hoofdfilter met een oppervlakte van 10 m² en een afzuigarm om te richten op de plek waar gelast wordt. Optioneel is deze afzuigunit uit te breiden met een HEPA H13 absoluut filter of een aktiefkool filter om dampen te neutraliseren.

Contact met Dupuy Nederland
Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden voor uw eigen bedrijfssituatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 072 562 98 37 of mail naar info@du-puy.nl.

Demonstratie aanvragen Offerte aanvragen

Dit project is uitgevoerd met de volgende componenten

 

Direct contact.

Bel ons 072 562 98 37

Neem contact op

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

13 specifieke productielijnen

Directe communicatie

Technische support

Custom made oplossingen

Vakkundig advies