Terug naar projecten
 • Walla afzuigwand 11 kW en 9 meter lang
 • Stoffen en dampen afzuigen met 9 meter lange afzuigwand
 • Afzuigwand voorfilter
 • Laagvacuüm ventilator 11 kW
 • Controlepaneel met frequentieregelaar afzuigwand
 • Uitblaas naar buiten afzuigwand met regenhoed
Dupuy referentie

Afzuigwand voor composiet dampen

Een industriële afzuiging voor het afzuigen van styreen dampen over een grote lengte. Bij het wikkelen van composiet materialen komen vervelende dampen en geuren vrij, welke potentieel schadelijk zijn voor de personen in de omgeving. Om deze vrijgekomen dampen af te zuigen zonder het productieproces te verhinderen, is er gekozen om over een lange afstand (9 meter) een afzuigwand te plaatsen om deze dampen effectief en snel af te zuigen.

Om het afzuigen van een 9 meter lange afzuigwand mogelijk te maken, is veel luchtverplaatsing nodig. Om dit te realiseren hebben we dan ook een zware 11 kW laagvacuüm ventilator nodig met een maximaal luchtdebiet van 13.000 m3/h. De afzuigwanden zijn middels leidingwerk aan de ventilator verbonden en kunnen per 1,5 meter open en dicht gezet worden.

Wat is de werksituatie bij de klant?

Deze klant is bij ons terecht gekomen met de vraag voor een afzuigunit om composiet dampen, welke vrijkomen bij het wikkelen, af te kunnen zuigen. Zij maken wikkelmachines voor klanten over de hele wereld en doen daarvoor veel proeven/testen. Deze proeven worden uitgevoerd, zodat de klant meer zekerheid heeft over het product wat zij gaan aanschaffen. Bij het uitvoeren van deze proeven kan er gewikkeld worden op een korte afstand van 1,5 meter, tot een lange afstand van zelfs wel 9 meter. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de wikkelmachine 5 weken achter elkaar moet draaien. Het kan ook voorkomen dat de wikkelmachine 5 weken lang stil staat.

De gevolgen van gevaarlijke dampen

Het niet afzuigen van gevaarlijke dampen heeft een groot effect op:

 • De kwaliteit van de lucht in de omgeving;
 • De veiligheid van aanwezig personeel;
 • Gezondheid van aanwezig personeel;
 • De benodigde beschermingsmiddelen om werk uit te kunnen voeren.

Wanneer deze dampen niet worden afgezogen, hebben deze een algemeen negatief effect op de werksituatie. De werknemers bij de wikkelmachine dienen meerdere beschermingsmiddelen te dragen, maar ook het overige personeel wat in de ruimte aanwezig is, loopt risico om deze dampen in te ademen.

Wat voor type afzuiging is de oplossing?

Voor de klant is het van groot belang om maximale mobiliteit en flexibiliteit te hebben. Hierdoor is het niet wenselijk om dampen middels puntafzuiging rechtstreeks af te zuigen vanaf het punt waar deze vrij komen. Puntafzuiging zorgt voor een betere en effectievere afzuiging, maar hindert het personeel in de werkzaamheden. Een negen meter lange afzuigwand is voor deze klant de beste oplossing om grote hoeveelheden lucht af te kunnen zuigen. Voor dit project hebben we geplaatst:

 • Zes 1,5 meter lange afzuigwanden;
 • Afzuigwanden met een prefilter om fijne stofdeeltjes uit te filteren;
 • Kleppen om elke afzuigwand los van elkaar in te kunnen schakelen;
 • 11 kW laagvacuüm ventilator met een maximaal luchtdebiet van 13.000 m3/h;
 • Leidingwerk om de ventilator aan de afzuigwanden te koppelen;
 • Uitblaasdemper om het geluid van de ventilator te dempen;
 • Leidingwerk naar buiten om afgezogen lucht buiten uit te blazen;
 • Klep om het leidingwerk af te sluiten wanneer deze niet in gebruik is;
 • Regenhoed op het leidingwerk om inregenen tegen te gaan.

Waarom is hier voor gekozen?

De klant heeft aangegeven de wikkelproeven heel wisselend uit te voeren. Doordat deze voor een lange tijd in gebruik kunnen zijn maar ook voor een lange niet in gebruik kunnen zijn, was het de wens om de afzuiging in zijn geheel af te kunnen sluiten. Doordat het leidingwerk na de ventilator af te sluiten is, kan de klant tijdens koude dagen ervoor zorgen dat er geen koude lucht van buiten naar binnen komt.

Om de wikkelmachine volledig af te zuigen, is een afzuigwand van negen meter gewenst. Echter is deze negen meter in veel gevallen niet nodig. Door kleppen te plaatsen op elke afzuigwand, kan de klant ervoor kiezen om niet alle afzuigwanden in te schakelen. Zij kunnen zelf bepalen welke afzuigwanden ze open zetten en welke gesloten blijven. Hierdoor wordt er niet meer lucht afgezogen dan daadwerkelijk nodig is. Tevens is de 11 kW ventilator voorzien van een controlepaneel met frequentieregelaar. De klant kan het vermogen van de ventilator zelf regelen, waardoor deze minder stroom verbruikt en minder lucht verplaatst wanneer er maar één of twee afzuigwanden gebruikt worden.

Contact met Dupuy Nederland
Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden voor uw eigen bedrijfssituatie? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op via 072 562 98 37 of per e-mail naar info@du-puy.nl.

Demonstratie aanvragen Offerte aanvragen

Dit project is uitgevoerd met de volgende componenten

Vacuümunit

11 kW laagvacuüm Ventilator

Componenten

Controle paneel met frequentieregelaar

Componenten

Uitblaas met regenhoed

 

Direct contact.

Bel ons 072 562 98 37

Neem contact op

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

13 specifieke productielijnen

Directe communicatie

Technische support

Custom made oplossingen

Vakkundig advies