Efficiënte filters: het belangrijkste onderdeel van een industriële stofzuiger

Het belangrijkste aspect van een industriële stofzuiger is het hoofdfilter waarmee de stofzuiger is uitgevoerd. Het is van essentieel belang dat de industriële stofzuiger gezogen materiaal tegenhoudt, zodat deze niet terug in de ruimte worden uitgeblazen.

industriëlestofzuiger filters sterfilter patroonfilter HEPA filter Du PuyNederland

Een goed hoofdfilter zorgt effectief voor:

Om deze redenen moeten industriële stofzuigers uitgerust zijn met een geschikt filtersysteem met de juiste efficiëntie, om zo alle soorten stoffen tegen te kunnen houden.

Diverse soorten filters

Met zoveel verschillende industriële stofzuigers en filters kan het moeilijk zijn om te bepalen welke industriële stofzuiger u echt zal helpen om stoffen op te zuigen en deze te filteren.

De industriële stofzuigers van Dupuy zijn uitgerust met hoogwaardige kwaliteit filters. Deze filters zijn te verkrijgen in verschillende types en kunnen vaak gecombineerd worden, waardoor een meertrapsfiltratie mogelijk is. Het combineren van diverse soorten filters garandeert een veilige filtratie en daarmee de veiligheid van de gebruiker en iedereen die in de omgeving aanwezig is. Het hoofdfilter heeft als taak om het meeste stof/materiaal dat wordt opgezogen af te vangen, zodat deze in de opvangcontainer terecht komen. Het hoofdfilter beschermd tevens de motor van slijtage en problemen wanneer materialen in de motor terecht komen.

Om ervoor te zorgen dat de meest cruciale onderdelen van de machine en de gebruiker beschermd zijn, levert Dupuy industriële stofzuigers met absoluut filters, ook wel veiligheidsfilter genoemd. Dit zijn patroonfilters met HEPA certificering en worden dicht onder de motorkop geplaatst om een nog betere bescherming van de motor en de gebruiker te garanderen. Een HEPA absoluutfilter verlengt tevens de levensduur van de motor en zorgt ervoor dat potentieel gevaarlijke stof wordt opgevangen.

Hoe kies ik het juiste type filter?

Om het juiste type filter te kunnen bepalen is het van groot belang om te weten hoe groot de deeltjes zijn die worden opgezogen. Volgens de DIN -EN 60335-2-69 / 2015 en IEC 60335-2-69 / 2012 norm wordt stof ingedeeld in drie hoofdcategorieën op basis van de maximaal toegestane concentratie in een werkomgeving, voordat ze schadelijk worden voor gebruikers:

Filters classificeren

Afhankelijk van hun classificatie garanderen filters een bepaald niveau van filtratie en worden deze ingedeeld in de categorieën L, M en H. De verschillende classificaties geven aan welke stofzuiger het meest geschikt is voor het gewenste gebruik en resultaat.

Industriële stofzuigers voorzien van een klasse L filter verwijderen 99% van de stoffen met een grootte van 3 micron en worden gebruikt voor algemene reinigingstoepassingen waarbij contact met de gezogen materialen geen hoog gezondheidsrisico oplevert. Zoals bijvoorbeeld bij het opzuigen van gipsstof en houtstoffen.

Industriële stofzuigers voorzien van een klasse M filter verwijderen 99% van de stoffen met een grootte van 1 micron en worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen waar een hoge filtratie efficiëntie vereist is. Deze stofzuigers met M filter worden bijvoorbeeld veelvuldig ingezet in de voedingsindustrie, chemische- en farmaceutische industrie en bij oppervlaktebehandeling. De meest voorkomende stoffen welke worden opgezogen met een M filter zijn keramiek poeder, plastic poeder, verfpoeders en voedselpoeders.

Industriële stofzuigers voorzien van een klasse H filter verwijderen 99,995% van de stoffen met een grootte van 0,18 micron. Deze worden over het algemeen gebruikt in omgevingen waar gezondheidsgevaarlijke stoffen gezogen moeten worden, zoals kankerverwekkende stoffen, lood, koolstof, teer, nikkel, kobalt, koper, silica, kwartsstof en asbest.

Verschillende type filters voor verschillende toepassingen en applicaties

Bij het kiezen van het juiste filter moet u ook rekening houden met de luchtbelasting die het filter in de inlaat zal ontvangen. Het resultaat wordt verkregen door het luchtdebiet van de industriële stofzuiger te delen door het oppervlak van het filter. Alle uitkomsten lager dan 200 m³/h/m² zijn positieve waarden.

Industriëlestofzuiger polyestersterfilter FI.0120.0000 Du PuyNederlandPolyester sterfilter: één van de meest voorkomende filters op het gebied van industriële stofzuigers. Dankzij de hoge filtratie en het grote oppervlakte kan deze afhankelijk van de diameter van de stofzuiger uitgevoerd worden met 14, 16 of 20 zakken.

 

Industriëlestofzuiger polyestersterfilter FI.0120.0000 Du PuyNederlandAntistatisch sterfilter: een antistatisch filter lijkt veel op het polyester sterfilter, maar het bevat intern een draad dat continuïteit met de stofzuiger creëert en daarmee het ontstaan van opgehoopte elektrostatische lading voorkomt. Ideaal voor het opzuigen van materialen die statische elektriciteit kunnen genereren met als gevolg vorming van vonken. Absoluut noodzakelijk voor het stofzuigen in explosiegevaarlijke gebieden of bij het opzuigen van geleidende materialen.

 

Industriëlestofzuiger antistatisch polyestersterfilter FI.0154.0000 Du PuyNederlandPTFE gecoat sterfilter: een PTFE gecoat sterfilter is ontworpen voor toepassingen waarbij het filter in contact komt met stoffen die een verstopping kunnen veroorzaken en als plakkerig kunnen worden ervaren. Het membraam waarmee het sterfilter is gecoat, maakt het gemakkelijker om stof van het filter los te maken bij het reinigen van het filter.

 

Industriëleoliezuiger hydro oleophobe sterfilter Du PuyNederlandHydro-Oleophobic sterfilter: een Hydro-Oleophobic sterfilter is ontworpen voor toepassingen waarbij olienevel en vochtdampen opgezogen worden. Het sterfilter is gecoat met teflon, waardoor het sterfilter olie- en waterbestendig is en daardoor een veilige werking garandeert bij het opzuigen van benevelde materialen.

 

Industriëlestofzuiger nomex polyestersterfilter FI.0130.0000 Du PuyNederlandNOMEX sterfilter: een NOMEX sterfilter is ontworpen voor toepassingen waarbij materialen opgezogen worden in combinatie met hete lucht. Dit type filter is bewerkt, waardoor deze tegen temperaturen tot 200°C kan en wordt veel gebruikt in bakkerijen en omgevingen met hete ovens.

 

Industriëlestofzuiger polyesterpatroonfilter FI.0210.0000 Du PuyNederlandPolyester patroonfilter: een patroonfilter is een filter welke veelal gebruikt wordt in industriële stofzuigers waarbij een automatische reiniging aanwezig is, in verband met continu gebruik. Afhankelijk van de toepassing kunnen deze gefabriceerd worden van polyester geplooid papier of met PTFE coating voor het afvangen van plakkerige producten.

 

Industriëlestofzuiger veiligheidsfilter HEPA H14 FI.0003.0000 Du PuyNederland

HEPA absoluutfilter: een HEPA absoluutfilter staat voor “High Efficiency Particulate Air”. Filters van deze categorie hebben een essentiële functie in industriële stofzuigers omdat ze de meeste milieuverontreinigingen opvangen voordat ze de motorkop kunnen bereiken. Ze hebben een filtratie efficiëntie van 99,995% bij 0,18 micron en worden altijd geïnstalleerd als secundair filter om stof of resten tegen te houden die de bescherming van het primaire filter hebben omzeild.

 

Industriëlestofzuiger polyester zakfilter FI.0019.0000 Du PuyNederland

Polyester zakfilter: een polyester zakfilter wordt gebruikt in de kleinere stofzuigers om de meest voorkomende stoffen op te zuigen en af te vangen.

 

 

Industriëleoliezuiger spanenfilter FI.0277.0000 Du PuyNederland

PPL filter: een speciaal polypropyleen mesh (PPL) maakt het mogelijk om vloeistoffen te scheiden van vaste materialen die worden opgezogen. Veel gebruikt in oliezuigers voor het effectief reinigen van vloeistoffen. Beschikbaar met een filtratie tot 100 micron.

 

Industriëleoliezuiger oliefilter FI.0284.0000 Du PuyNederland

Motorbeschermingsfilter: speciaal filter ontworpen om de binnenkomende lucht te filteren voordat deze de motor kan bereiken. Dit filter biedt extra bescherming waardoor het risico op schade vermeden wordt.

 

Dupuy voorziet zijn industriële stofzuigers van kwaliteit filters om een hoge mate van filtratie en hygiëne te kunnen garanderen, terwijl de productiekwaliteit en de veiligheid van de gebruiker gegarandeerd worden.

Meer weten over de verschillende type filters, kijk dan hier

Reiniging en onderhoud

Alle filters die we tot nu toe hebben uitgelicht in dit artikel garanderen een hoge efficiëntie voor verschillende toepassingen. Om echter een constante zuigprestatie en efficiëntie te behouden moet de industriële stofzuiger zijn uitgerust met een filterreinigingssysteem, zodat het filter effectief gereinigd wordt. Het reinigingssysteem bevindt zich in de behuizing van de industriële stofzuiger en vereist geen verwijdering van het filter. Bij Dupuy bieden we drie soorten reinigingssystemen:

Contact met Du-Puy Nederland
Meer informatie ontvangen over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 072 - 562 9837 of mail naar info@du-puy.nl

Registreer om meer te lezen …

Direct contact.

Bel ons 072 562 98 37

Neem contact op

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

13 specifieke productielijnen

Directe communicatie

Technische support

Custom made oplossingen

Vakkundig advies